duminică, 9 iunie 2013

Adeziuni și bariere chirurgicale


   Bariere chirurgicale - eficiente in prevenirea durerii de adeziune?

Chirurgi au o serie de produse la dispoziția lor pentru reducerea riscului de adeziuni, inclusiv agenți de barieră sintetici. Este responsabilitatea lor de a face pacientii constienti de beneficiile și riscurile potențiale ale utilizării acestor produse înainte de o procedură are loc.

Produsele barieră sintetice pot reduce riscul de aderenta prin replicarea membranelor naturale care acopera organele vitale. În cazul în care suprafețele delicate ale organelor în contact unul cu celălalt în timpul operației - interventii chirurgicale in special abdominale și pelviene - tesuturile pot adera la unul pe altul.

Traumatism chirurgical de multe ori duce la formarea de tesut cicatricial, care poate provoca în cele din urmă intestine să se răsucească, trage, îndoiți sau devin blocate. Un blocaj intestinal parțială pot fi rezolvate sub supraveghere medicală atentă. Un blocaj complet este o urgență medicală, care necesită de multe ori o intervenție chirurgicală imediată. Aderente dupa interventii chirurgicale abdominale sau pelvine poate provoca, de asemenea, infertilitate la femei. Durere abdominală severă, greață, sunete intestinale puternice și balonare sunt simptome comune de adeziuni.

  Cum chirurgicale Bariere de lucru

În combinație cu tehnica operatorie în condiții de siguranță, bariere chirurgicale poate reduce riscul de formarea de cicatrice și durere adeziune. În timpul intervenției chirurgicale abdominale sau pelviene, foi barieră sintetice din celuloză regenerată, politetrafluoretilenă sau fibrina pot fi aplicate pentru a țesuturilor abdominale sau pelviene pentru a menține suprafețele de organe separat. În timp ce unele produse utilizate în mod obișnuit, cum ar fi Gore-Tex, trebuie suturate în loc și eliminate în timpul o procedură separată, Interceed și Seprafilm, ambele produse de Johnson & Johnson, sunt absorbite în organism după intervenție chirurgicală. Companiile de asigurare Nota adesea nu compensează utilizarea produselor barieră, transferul responsabilității financiare pe pacient.

O revizuire a publicat în baza de date a sistematica Cochrane Review 2008, comparativ cu rezultatele din 16 studii clinice pentru a evalua eficacitatea a patru produse de bariera la prevenirea adeziunilor la femeile care au suferit interventii chirurgicale pelvine. Reviewers evaluat rezultatele obținute cu ajutorul Gore-Tex, Interceed, Seprafilm și fibrina. În majoritatea studiilor, Gore-Tex a fost mai eficace decât bariera Interceed sau nu la prevenirea adeziuni dupa interventia chirurgicala. Studiile clinice au aratat ca Interceed și Seprafilm poate reduce riscul de adeziuni pelvine și abdominale, dacă acestea sunt utilizate corect.

Sistem Bariera Adeziunea SprayShield, disponibilă numai în Europa în prezent, protejează țesuturile interne prin aplicarea unui spray hidrogel. Bariera hidrogel, care devine albastră, la cerere, astfel ca medicii pot vizualiza domeniile acoperite, păstrează suprafețele de organe separate, atât în ​​timpul și după o intervenție chirurgicală, în timp ce țesuturile se vindeca. După timpul de vindecare necesar, materialul este absorbit de către organism și excretat prin rinichi în urină. Deși sistemul bariera SprayShield a efectuat bine in studiile pre-clinice in Statele Unite si a fost disponibil pentru pacientii din Europa din 2008, produsul nu a fost încă aprobat de Food and Drug Administration pentru utilizarea in SUA

  Riscurile de Utilizarea Bariere chirurgicale

Cum ar fi suturi, tifon, bureți sau orice alt material utilizat în timpul unei proceduri chirurgicale, agenții de protecție pot provoca inflamatii si aderente daca este folosit incorect. Dacă o barieră este vata, pliate sau aplicate în straturi, materialul poate induce adeziuni. Bariere nu ar trebui să fie aplicat la nivelul tesuturilor, care sunt infectate sau zone care au fost contaminate. Pentru ca fiecare organism reactioneaza diferit la materiale străine, pot apărea reacții la aceste membrane sintetice. Eliminarea unei bariere non-absorbabile dupa o interventie chirurgicala poate reprezenta un risc de formare suplimentare adeziune.

  Cine este responsabil pentru prevenirea durerii de adeziune?

Agenții bariera sintetici nu sunt măsuri foarte simplu de manevrat pentru prevenirea adeziuni, dar atunci când sunt utilizate corect, aceste produse pot reduce riscul de o conditie de multe ori chinuitoare, pune viata in pericol cunoscut sub numele de tulburare legate de aderență (ARD). Profesionistilor din domeniul medical sunt responsabili de utilizarea acestor produse în mod constant, pentru educarea pacientilor cu privire la modul în care sunt formate adeziuni și pentru a informa pacienții cu risc de adeziunilor inainte de interventia chirurgicala.

Pe site-urile lor de produse, Ethicon, compania Johnson & Johnson, care produce bariera absorbabile Interceed, și Seprafilm sfatuiasca pacientii la întrebarea chirurg lor inainte de interventia chirurgicala cu privire la riscul de formare de aderente și semnele si simptomele de adeziuni dupa interventia chirurgicala. În realitate, cati pacienti sunt susceptibile de a vizita aceste site-uri înainte de operație? Este realist să ne așteptăm de pacienti pentru a desfasura activitati de cercetare cu privire la agenții de barieră sau alte produse chirurgicale extrem de specializate?

De fapt, responsabilitatea pentru creșterea riscului de adeziuni - și pentru a considera ARD ca o explicație rezonabilă pentru durere adeziune post-chirurgicale - aparține de chirurgi și alte cadre medicale, nu pentru pacienti. Este de datoria lor, și o parte din angajamentul lor etic, pentru a promova o conștientizare a riscului de adeziune și să asculte cu atenție preocupările lor de pacienti inainte si dupa interventia chirurgicala.

Surse

Cochrane Library: Review Intervenție:. Agenți barieră pentru prevenirea aderentei dupa chirurgie ginecologică, Gaity Ahmad, et al, 16 aprilie 2008. "Journal of Reproductive Medicine": Prevenirea Aderenta postoperatorie cu un oxidat de celuloză regenerată Bariera de adeziune la femeile infertile. T. Sawada, et al;. Mai 2000.

Pelviene de sanatate Solutions: Prezentare generală: Gynecare Interceed.

Reuters.com: Covidien Introduce SprayShield?? Sistemul de Bariera aderarea la piața europeană.